Buat Akun Sekarang

Silahkan Download Aplikasi Melalui Link Unduhan Dibawah Ini Ya Boosku!!! 

DOWNLOAD APK DISINI

Biodata Khatijah Abu Hassan, Berapa Umur, Gambar Adik Beradik

Bisnissatu.com - Biodata Penuh Khatijah Abu Hassan, Profil, Berat dan Ketinggian, Fakta, Agama dan Keluarga Khatijah Abu Hassan.

Pada artikel kali ini, kami akan berkongsi mengenai biodata penuh Khatijah Abu Hassan. Artikel ini bertujuan agar anda mengetahui dengan lebih dekat mengenai Khatijah Abu Hassan.


Biodata Khatijah Abu Hassan

Siapakah Khatijah Abu Hassan, Tarikh Lahir Khatijah Abu Hassan, Berapa Umur Khatijah Abu Hassan, Adik Beradik Khatijah Abu Hassan dan Gambar Terkini Khatijah Abu Hassan.

Khatijah Abu Hassan merupakan seorang pelakon dan penerbit filem di Malaysia.

Beliau adalah antara pemegang watak utama dalam drama bersiri Opah yang diterbitkan pada 1982 oleh Radio Televisyen Malaysia.

Beliau melakonkan watak Jenab, kakak kepada Osman lakonan Razali Buyong dalam drama itu. Khatijah yang berasal dari Singapura mempunyai sebuah syarikat iaitu Mega Wajasinar Sdn. Bhd dan menjadi produser kepada filem Bilut yang menampilkan pelakon terkenal Filipina, Jericho Rosales. 

Kerjaya sebagai penerbit sebenarnya sudah dimulakan oleh Khatijah sejak 1990. Pada 1990 Khatijah bergerak di atas nama syarikat Channel Nine Sdn. Bhd. 

Semuanya bermula sejak beliau bercerai dengan bekas suaminya, pelakon Aziz Singah pada 25 Julai 1990.

Perkahwinannya dengan Aziz pada 28 Oktober 1967 itu dikurniakan tiga orang anak iaitu Rizal, Bob Singah dan Muhamad Ruzaley. Semasa di Singapura, beliau sudah aktif berlakon dengan kumpulan Teater Sembawang. 

Sebagai ahli teater, dia berkemampuan menari dan menyanyi. Pada 1971, beliau mula bekerja di RTM hingga 1985 sebagai pengalih suara. Bermula dari RTM juga dia berjinak dengan drama televisyen. 

Antara drama yang pernah dilakonkannya ialah Atap Genting Atap Rumbia dan Kau Yang Amat Ku Sayang yang melayakkannya dicalonkan untuk kategori Pelakon Wanita Terbaik pada Anugerah Seri Angkasa.


Sumber Rujukan

Show Comments

Copyright © 2021

Bisnissatu.com