>>> Buat Akun Sekarang <<<

LINK DOWNLOAD APK

Oke bossku, apakah kamu sudah tidak sabar untuk menggunakan aplikasi ini? Jika iya, kamu bisa download melalui situs ini

Kamu tidak perlu bingung untuk mencari link downloadnya dimana, kamu bisa klik linknya dibawah ini bossku.

>>> Buat Akun Sekarang <<<

>>> Buat Akun Sekarang <<<

Biodata Zizie Ezette, Pelakon Hero Seorang Cinderella

Bisnissatu.com - Biodata Penuh Zizie Ezette, Profil, Berat dan Ketinggian, Fakta, Agama dan Keluarga Zizie Ezette.

Pada artikel kali ini, kami akan berkongsi mengenai biodata penuh Zizie Ezette. Artikel ini bertujuan agar anda mengetahui dengan lebih dekat mengenai Zizie Ezette.


Biodata Zizie Ezette

Datin Sri Zizie Izette binti Abdul Samad atau lebih dikenali sebagai Zizie Ezette (lahir 17 November 1978) ialah seorang pelakon wanita Malaysia. Beliau juga adalah dramatis dan pengarah beberapa buah drama.

Beliau merupakan anak kepada pelakon Khaty Fauziah dan suaminya, Abdul Samad Jaaman. Adiknya, Shaheizy Sam juga bergiat aktif dalam bidang lakonan. 

Beliau telah berkahwin dengan Ahli Parlimen Kinabatangan Datuk Bung Mokhtar Radin  pada Disember 2009. Walaupun pada mulanya dikatakan pernikahan mereka tidak sah kerana tidak mendapat persetujuan dari isteri pertama Datuk Bung Mokhtar, mahkamah kemudiannya mengesahkan pernikahan mereka.


Adik Beradik Zizie Ezette

SELEPAS membesarkan dua orang anak angkat beberapa tahun lalu, pelakon Datin Seri Zizie Ezette mengumumkan bakal mengambil seorang lagi anak angkat pada tahun depan.

Menerusi laman sosial Instagram, Zizie Ezette atau nama sebenarnya Zizie Izette Abdul Samad, 42, berkata, dia dalam proses menguruskan pengambilan tersebut di Pejabat Kebajikan Masyarakat Gombak.

ARTIKEL BERKAITAN: Habis pantang, Zizie Ezette kongsi wajah dan nama anak perempuannya

"Hari untuk uruskan dokumen pengambilan anak angkat di Pejabat Kebajikan Masyarakat Gombak.

"Baru la ada kelapangan. Sebelum ni mommy seorang ni sibuk mengandung dan beranak je tiga tahun berturut-turut.

Foto Zizie bersama anak-anaknya yang dikongsi di Instagram.

"Tahun ni baru dapat relaks sikit. InsyaAllah tahun depan ada lagi seorang.

Dalam pada itu, Zizie berkata, dia melalui prosedur pengambilan anak angkat yang sama seperti dilalui orang awam yang lain.

"Kepada yang bertanya, saya guna prosedur yang sama macam orang lain dan betul mengikut undang-undang.

"Kena beratur, ambil nombor, tunggu giliran, isi borang. Semuanya. Tiada keistimewaan atau guna kabel," tulisnya.

Zizie dan suaminya, Datuk Seri Bung Moktar mempunyai dua orang anak angkat, Nayla Nurjenna, 4, dan Aaric Zayn Izette, 2.

Pasangan itu turut dikurniakan cahaya mata lelaki kembar iaitu Aadam Zac Izette dan Aaleph Zeke Izette, 3, dan seorang anak perempuan Aalisa Belle Izette.

KUALA LUMPUR: Pelakon Datin Seri Zizie Ezette, menepis dakwaan segelintir pihak yang menganggap, dia terlalu bergantung kepada pengasuh, terutama dalam urusan berkaitan penjagaan anak.

Zizie atau nama penuhnya Zizie Izette Abdul Samad, 40, berkata sebagai ibu, dia tidak menyerahkan seluruh tanggungjawab pada pengasuh, sebaliknya tetap memberi perhatian kepada anaknya.

“Tugas pengasuh lebih kepada mencuci pakaian anak, merapikan tempat tidur mereka, selain membersihkan rumah. Tetapi, hal lain, terutama perkara berkaitan membesarkan anak, itu di bawah tanggungjawab saya.

“Saya sentiasa bersama anak, malah memberikan sepenuh perhatian dan kasih sayang buat mereka. Saya mahu mendidik dan melihat setiap perkembangan mereka di depan mata.

“Tugas saya lebih besar kerana anak ialah amanah Allah untuk saya sebagai ibu. Saya bukan seperti yang difikirkan ramai iaitu hanya bersalin, tetapi selepas itu, pengasuh yang buat. Jauh sama sekali pandangan itu,” katanya.

Zizie mendirikan rumah tangga dengan Ahli Parlimen Kinabatangan, Datuk Seri Bung Moktar Radin pada Disember 2009.

Hasil perkahwinan itu, mereka dikurniakan kembar lelaki berusia dua tahun iaitu Aadam Zac Izette dan Aaleph Zeke Izette, serta anak perempuan, Aalisa Belle Izette yang kini berusia lima bulan.

Pasangan itu turut mempunyai dua anak angkat iaitu Nayla Nurjenna, 3 dan Aaric Zayn Izette, setahun.

Zizie dalam satu perkongsian menerusi Instagram turut memaklumkan, dia bersyukur kerana kesemua anaknya begitu rapat dengannya, meskipun mempunyai pengasuh.

“Alhamdulillah, anak paling rapat dengan saya walaupun ada pihak berpendapat sebaliknya, terutama apabila mempunyai pengasuh.

“Ada juga yang berpendapat, anak akan ingat pengasuh ialah ibu mereka. Silap sama sekali andaian mereka itu,” tulisnya.


Berapa Umur Zizie Ezette

KUALA LUMPUR: Mahkamah Sesyen di sini hari ini, diberitahu bahawa isteri Datuk Seri Bung Moktar Radin, Datin Seri Zizie Izette Abdul Samad, menerima wang tunai RM2.2 juta apabila memperkenalkan ejen pelaburan Public Mutual Berhad kepada suaminya untuk FELCRA membuat pelaburan RM150 juta dalam unit saham bank tersebut.

Ejen pelaburan Public Mutual Berhad, Madhi Abdul Hamid, 43, berkata kebiasaannya wang pengenalan (introduction fee) akan diberikan kepada individu yang memperkenalkan ejen pelaburan kepada pelanggan.

"Kami tidak menetapkan sebarang kadar bayaran (wang pengenalan), namun ia mengikut kepada budi bicara (antara ejen dengan individu). Kami putuskan untuk beri (wang pengenalan) kepada Datin Seri Zizie kerana memperkenalkan kami kepada Datuk Seri Bung," katanya.

Madhi yang merupakan saksi utama dalam kes itu, berkata demikian semasa pemeriksaan utama oleh Timbalan Pendakwa Raya Mohd Sophian Zakaria dan Law Chin How pada perbicaraan kes rasuah yang dihadapi Bung Moktar dan isterinya di hadapan Hakim Rozina Ayob.

Menceritakan mengenai penyerahan wang pengenalan tersebut kepada Zizie Izette, saksi pendakwaan ke-24 itu, berkata beliau dan seorang lagi ejen pelaburan Public Mutual, Norhaili Ahmad Mokhtar, menyerahkan wang berkenaan kepada pelakon itu di Public Bank cawangan Taman Melawati di sini, pada Jun 2015.

"Pada hari tersebut, saya dan Puan Norhaili berada di bank (Public Bank), namun Puan Norhaili berada di bank hanya sekejap sahaja kerana dia ada urusan lain, jadi ketika transaksi wang berlaku, hanya tinggal saya dan Datin Seri Zizie berada di bank sehingga transaksi selesai.

"Pembayaran wang pengenalan itu dibuat dengan cara saya mengeluarkannya (wang) dalam bentuk cash (tunai) dan pihak Public Bank menyerahkannya kepada Datin Seri Zizie," katanya.

Madhi berkata, sebelum penyerahan wang tersebut, pihak bank memaklumkan bahawa jumlah wang yang beliau mahu keluarkan tidak mencukupi dan hanya boleh mengeluarkan RM2.2 juta sahaja.

Ditanya Law, berapa jumlah wang yang diminta saksi itu, sehinggakan pihak bank memberitahu wang yang diminta tidak mencukupi, Madhi menjawab "Saya tak ingat berapa wang yang kami minta, tapi jumlah wang tunai yang dikeluarkan oleh Public Bank adalah RM2.2 juta.

Law: Sebelum ini kamu (Mahdi) kata akan bayar wang pengenalan kepada Datin Seri Zizie sebanyak RM2.5 juta ke atas, dan pihak bank hanya boleh keluarkan RM2.2 juta, jadi bagaimana dengan wang selebihnya?

Mahdi: Yang selebihnya dibayar kepada Datin Seri Zizie dengan cara membuka akaun pelaburan dengan Public Mutual Berhad seperti yang diminta oleh Datin Seri Zizie.

Saksi itu berkata, bagi membuka akaun pelaburan atas nama Zizie Izette, beliau dan Norhaili perlu menyerahkan baki wang pengenalan itu dalam bentuk cek atas nama Public Mutual.

"Sebanyak dua cek diberi kepada Datin Seri Zizie iaitu satu cek daripada saya berjumlah lebih RM200,000 dan satu lagi cek daripada Puan Norhaili yang jumlah untuk membuka akaun itu lebih kurang RM600,000 hingga RM700,000," katanya.

Pada 3 Mei 2019, Bung Moktar mengaku tidak bersalah atas dua pertuduhan menerima rasuah berjumlah RM2.2 juta dan RM262,500 sebagai dorongan mendapatkan kelulusan Felcra untuk membuat pelaburan RM150 juta dalam unit amanah Public Mutual.

Bung Moktar, 63, yang merupakan Pengerusi Bukan Eksekutif Felcra ketika itu, didakwa menerima rasuah daripada Madhi menerusi Zizie Izette di Public Bank cawangan Taman Melawati di sini antara 12.30 tengah hari dan 5 petang 12 Jun 2015.

Beliau juga mengaku tidak bersalah menerima suapan wang tunai sebanyak RM335,500 daripada Norhaili di bawah nama Zizie Izette atas sebab sama dan di tempat sama pada 19 Jun 2015.

Zizie Izette, 43, pula mengaku tidak bersalah atas tiga pertuduhan bersubahat dengan suaminya berhubung perkara itu di tempat, tarikh dan masa yang sama.

Perbicaraan di hadapan Rozina bersambung 7 Dis ini. – BERNAMA

KUALA LUMPUR - Mahkamah Sesyen di sini hari ini menangguhkan perbicaraan kes rasuah membabitkan Ahli Parlimen Kinabatangan, Datuk Seri Bung Moktar Radin dan isteri, Datin Seri Zizie Izette A Samad susulan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) selama dua minggu bermula esok.

Hakim Rozina Ayob menangguhkan perbicaraan itu yang telah mendengar keterangan 10 saksi pendakwaan dan menetapkan 2 Februari depan untuk menyambung perbicaraan.

“Sekiranya PKP tidak bersambung, anda dikehendaki hadir pada 2 Februari depan. Jika sebaliknya, saya perlu menanti arahan daripada Ketua Pendaftar Mahkamah, tertakluk kepada makluman selanjutnya,” kata beliau.

Pada perbicaraan akan datang, pihak pendakwaan akan memanggil saksi pendakwaan ke-11, Pengurus Kanan Pentadbiran dan Kewangan di Yayasan Lembaga Penyatuan dan Pemulihan Tanah Persekutuan (Felcra), Azriman Ridouan, 44, untuk memberi keterangan.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya (TPR) Datuk Faridz Gohim Abdullah, Mohd Sophian Zakaria, Siti Noor Hafizan Zakaria, Maziah Mohaide dan Abdul Rashid Sulaiman manakala Bung Moktar dan isterinya diwakili peguam Datuk K. Kumaraendran, M. Athimulan, Ridha Abdah Subri dan Ahmad Adha Amir Yasser.

ARTIKEL BERKAITAN: Perbicaraan kes rasuah Bung Mokhtar, Zizie Izette bermula 14 Mei

Kes rasuah Bung Moktar, Zizie Izette dibicarakan di Mahkamah Sesyen

Mahkamah sebelum ini menetapkan semalam hingga Jumaat ini untuk perbicaraan pada minggu ini.

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dalam perutusan khasnya semalam mengumumkan pelaksanaan PKP di Pulau Pinang, Selangor, Melaka, Johor dan Sabah serta Wilayah Persekutuan (Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan) bermula 13 Januari hingga 26 Januari ini.

Bung Moktar, 61, yang juga Timbalan Ketua Menteri Sabah, mengaku tidak bersalah atas dua pertuduhan menerima rasuah berjumlah RM2.2 juta dan RM262,500 sebagai dorongan mendapatkan kelulusan Felcra untuk membuat pelaburan RM150 juta dalam unit amanah Public Mutual.

Bung Moktar yang merupakan Pengerusi Bukan Eksekutif Felcra pada ketika itu, dituduh menerima rasuah daripada ejen pelaburan Public Mutual Madhi Abdul Hamid, 38, menerusi Zizie Izette di Public Bank cawangan Taman Melawati di sini antara 12.30 tengah hari dan 5 petang, 12 Jun 2015.

Beliau juga mengaku tidak bersalah menerima suapan wang tunai untuk dirinya sebanyak RM335,500 daripada seorang lagi ejen pelaburan Public Mutual Norlaili Ahmad Mokhtar, 42, di bawah nama Zizie Izette atas sebab yang sama. Kesalahan tersebut didakwa dilakukan di tempat sama pada 19 Jun 2015.

Zizie Izette, seorang pelakon, pula mengaku tidak bersalah atas tiga pertuduhan bersubahat dengan suaminya berhubung perkara yang sama, di tempat, tarikh dan masa yang sama. - Bernama


Nama Anak Zizie Ezette

SELEPAS lebih sebulan melahirkan cahaya mata, Datin Seri Zizie Ezette akhirnya mendedahkan wajah anak perempuannya di laman sosial instgram miliknya pada Sabtu.

Zizie atau nama sebenarnya Zizie Izette Abdul Samad, 41, turut berkongsi nama anak kandung ketiganya itu iaitu Aalisa Belle Izzete.

ARTIKEL BERKAITAN: Selepas dapat kembar lelaki, Zizie Ezette timang bayi perempuan pula

ARTIKEL BERKAITAN: Zizie Ezette umum bakal timang bayi perempuan Mac depan

Sesi fotografi pertama Aalisa Belle Izette

"Hello uncles and unties! My name is  Aalisa Belle Izette.

"Ini adalah gambar sesi fotografi pertama ketika berusia 19 hari, harap anda semua gembira melihat gambar-gambar ini," tulisnya.

Perkongsian menarik itu juga menerima lebih 35 ribu tanda suka dan lebih 500 komen netizen.

Rakan-rakan selebriti turut tidak melepaskan peluang mengucapkan rasa syukur atas kelahiran tersebut.


Zizie Bersama Anak-Anaknya

"MashaAllah she is so beautiful, tahniah Zizie dan Bung Moktar," tulis Daphne Iking.

"Yeay sudah habis berpantang," tulis Rozita Che Wan.

Zizie selamat melahirkan Aalisa Belle Izzete pada 1 Mac lalu pada pukul 12.06 tengah hari.


Zizie dan suami, Bung Moktar

Pelakon itu berkahwin dengan Datuk Seri Bung Moktar pada 2009.

Mereka sebelum ini dikurniakan cahaya mata lelaki kembar iaitu Aadam Zac Izette dan Aaleph Zeke Izzete yang lahir pada 29 Disember 2017.

Pasangan ini turut mempunyai dua lagi anak angkat, Nayla Nurjenna, 3, dan Aaric Zayn Izette yang berusia setahun.

SELEPAS tamat menjalani tempoh berpantang selama 44 hari serta mengadakan majlis Aqiqah, pelakon Datin Seri Zizie Ezette, buat pertama kalinya berkongsi wajah anak perempuannya di laman Instgramnya hari ini.

Menerusi hantaran yang sama, Zizie atau nama lengkapnya Zizie Ezette Abdul Samad, 41, turut mengumumkan nama cahaya mata ketiganya iaitu Aalisa Belle Izzete.

Foto: Instagram Datin Seri Zizie Ezette

“Hello Uncles & Aunties! My name is Aalisa Belle Izette. I am 44 days old today. This was my first ever photoshoot my mommy had for me when I was 19 days old. Hope u enjoy viewing my few initial photos,” tulis Zizie pada kapsyen gambar comel Aalisa.

Cahaya mata ketiga Zizie, hasil perkongsian hidup dengan suami, Datuk Sri Bung Moktar ini dilahirkan pada 1 Mac lalu.

Zizie mendirikan rumah tangga dengan Ahli Parlimen Kinabatangan tersebut pada 2009 dan mempunyai anak kembar, Aadam Zac Izette dan Aaleph Zeke Izette, 2.

Selain itu, pasangan ini juga mempunyai dua anak angkat, Nayla Nurjenna, 3, dan Aaric Zayn Ezette, 1.


Anak Angkat Zizie Ezette

SELEPAS membesarkan dua orang anak angkat beberapa tahun lalu, pelakon Datin Seri Zizie Ezette mengumumkan bakal mengambil seorang lagi anak angkat pada tahun depan.

Menerusi laman sosial Instagram, Zizie Ezette atau nama sebenarnya Zizie Izette Abdul Samad, 42, berkata, dia dalam proses menguruskan pengambilan tersebut di Pejabat Kebajikan Masyarakat Gombak.

“Hari untuk uruskan dokumen pengambilan anak angkat di Pejabat Kebajikan Masyarakat Gombak.

“Baru la ada kelapangan. Sebelum ni mommy seorang ni sibuk mengandung dan beranak je tiga tahun berturut-turut.

“Tahun ni baru dapat relaks sikit. InsyaAllah tahun depan ada lagi seorang.

Dalam pada itu, Zizie berkata, dia melalui prosedur pengambilan anak angkat yang sama seperti dilalui orang awam yang lain.

“Kepada yang bertanya, saya guna prosedur yang sama macam orang lain dan betul mengikut undang-undang.

“Kena beratur, ambil nombor, tunggu giliran, isi borang. Semuanya. Tiada keistimewaan atau guna kabel,” tulisnya.

Zizie dan suaminya, Datuk Seri Bung Moktar mempunyai dua orang anak angkat, Nayla Nurjenna, 4, dan Aaric Zayn Izette, 2.

Pasangan itu turut dikurniakan cahaya mata lelaki kembar iaitu Aadam Zac Izette dan Aaleph Zeke Izette, 3, dan seorang anak perempuan Aalisa Belle Izette.


Anak Perempuan Zizie Ezette

PELAKON Datin Seri Zizie Ezette mengumumkan dia kini sedang hamil bayi perempuan.

Zizie dan suaminya yang juga Ahli Parlimen Kinabatangan, Datuk Seri Bung Mokhtar Radin dijangka menyambut bayi perempuan itu pada Mac tahun hadapan.

Berita gembira itu disampaikan sendiri oleh pelakon tersebut di akaun Instagram miliknya.

"Girl, see you in March my sweet lil angle," tulis Zizie.

Rata-rata pengikutnya mengucapkan tahniah dan gembira di atas berita tersebut.

Zizie dan Bung mendirikan rumah tangga pada tahun 2009.

Pasangan itu juga sebelum ini dikurniakan sepasang anak kembar Aadam Zac Izette dan Aaleph Zeke yang baru berusia setahun.

Pasangan ini juga mempunyai dua orang anak angkat iaitu Naila Nurjenna, 3, dan Aaric Zayn Izette setahun.

Pelakon, Datin Seri Zizie Ezette ada berkongsi beberapa keping foto terkini anaknya menerusi Instagram miliknya.

Kongsi kakak kepada pelakon Shaheizy Sam itu, dia memaklumkan salah seorang anak kembar lelakinya, Aaleph Zeke telah alami kecederaan di bahagian bawah mata kiri akibat terkena bucu meja.

Lalu, bintang berusia 41 tahun itu meluahkan rasa bersama pengikutnya di platform media sosial berkenaan.

“Bumped his cheek on the corner of a table in my house yesterday and woke up with a swollen & blue black eye.

IKLAN

“Kesian anak mommy. Tp xpe, Aaleph is a strong boy.

“Walaupun ada berlaku kecuaian pekerja time mommy x ada, mommy akan simpan semua table yg ada kat rumah.

“Kita cuba elakkan lg dari sebarang kemalangan berlaku walaupun kdg2 ada yg kita x dpt nak dielak,” tulisnya.

Sekadar informasi, Zizie mendirikan rumah tangga bersama ahli politik, Bung Moktar pada tahun 2009 dan dikurniakan sepasang anak kembar bernama Aadam Zac Izette dan Aeleph Zeke Izette pada 29 Disember 2017.

Kemudian, Zizie dikurniakan seorang lagi seorang cahaya mata perempuan bernama Aalisa Belle Izette, 1 Mac lalu.


Gambar Zizie Ezette

Seronok melihat cara Datin Seri Zizie melayan anak-anaknya. Jelas terpancar naluri keibuan dalam diri wanita yang mudah tersenyum ini. Bila ditanya tentang perasaannya melahirkan anak di usia 40 tahun, jawabnya, “Saya melahirkan Aalisa di usia 40 tahun.

Saya tak tahu mengapa ramai wanita yang takut mengandung di usia 40. Pada pandangan saya mungkin ramai wanita takut sebab mereka ada masalah kesihatan. Saya tahu tahap kesihatan saya dan selalu buat medical check-up.

So far, saya tidak mempunyai masalah ketika mengandung seperti darah tinggi, kencing manis dan sebagainya. Jika kita tidak mempunyai sebarang penyakit, insyallah sepanjang tempoh mengandung itu akan dipermudahkan,” ujar Datin Seri Zizie yang mengamalkan pemakanan sihat sepanjang tempoh berpantang.

Pesan Datin Seri Zizie kepada semua ibu, “Sebagai ibu kadang-kadang kita ada perasaan naik turun, just stay positive, take it one of at a time and enjoy every moments. Yang mana ada anak kecil tu, time tu shall pass, kita relax and enjoy saja,” kata Datin Seri Zizie.

Show Comments

Copyright © 2021

Bisnissatu.com