Buat Akun Sekarang

Silahkan Download Aplikasi Melalui Link Unduhan Dibawah Ini Ya Boosku!!! 

DOWNLOAD APK DISINI

Biodata Aznil Nawawi • Fakta, Agama dan Keluarga

Bisnissatu.com - Biodata Penuh Aznil Nawawi, Profil, Berat dan Ketinggian, Fakta, Agama dan Keluarga Aznil Nawawi.

Biodata Aznil Nawawi • Fakta, Agama dan Keluarga

Pada kandungan kali ini, kami akan berkongsi mengenai biodata penuh Aznil Nawawi. Kandungan ini bertujuan agar anda mengetahui dengan lebih dekat mengenai penyanyi dan pelakon Aznil Nawawi.


Biodata Penuh

Nama Penuh

Aznil bin Haji Nawawi

Nama Popular

Aznil Nawawi

Tarikh Lahir

6 November 1962

Umur Aznil Nawawi

59 Tahun (2022)

Agama Aznil Nawawi

Beragama Islam

Tanah Kelahiran

Kampung Datuk Keramat, Kuala Lumpur, Malaysia

Kediaman Aznil Nawawi

Malaysia

Pekerjaan Aznil Nawawi

Pelakon, Penyanyi, Pengacara, Pengarah, Penyampai Radio

Tahun Aktif

1990 - kini


1. Latar Belakang

Aznil Nawawi dilahirkan pada 6 November 1962 di Kampung Datuk Keramat, Kuala Lumpur, Malaysia. 

Beliau merupakan anak keenam daripada tujuh beradik kepada pasangan Hajah Norbaiti Surur (7 Julai 1926–27 Jun 2016) dan Haji Nawawi Shirin. 

Aznil memegang ijazah Sarjana Ekonomi dari Universiti Malaya dan memulakan kerjaya beliau pada tahun 1990 sebagai seorang wartawan media di rangkaian televisyen swasta Malaysia, TV3.


2. Karir dan Kerjaya

Bidang Penyiaran

Ketika memulakan kerjaya dalam bidang penyiaran, Aznil terlibat dalam berita. Beliau kemudian beralih ke sesuatu yang amat berbeza iaitu mengacara rancangan permainan Pop Kuiz pada tahun 1992.

Ini diikuti oleh kerja mengacara rancangan majalah hiburan dan gosip Melodi pada tahun 1994, dan seterusnya Teleskop, rancangan wawancara terulung yang membincangkan isu kontroversi di negara.

Pada tahun 2000, Aznil bertapak di ntv7  sebagai pengacara rancangan lawak Kamera Apo?.

Selepas itu, Aznil berpindah ke Astro Ria, dan di situlah belaiu menandakan kemasukan beliau sebagai pengacara kreatif saluran ini. 

Antara projek-projek beliau yang terkenal ialah penglibatannya dalam program realiti Akademi Fantasia sejak 2002 sehingga mengumumkan pengunduran diri dari rancangan tersebut pada tahun 2007 setelah lima tahun dan lima musim berturut-turut.

Pada tahun 2005, setelah menghabiskan dua musim AF, Aznil kemudiannya mencipta rancangan beliau sendiri berjudul Macam-Macam Aznil yang memaparkan "macam-macam".

Rancangan ini yang dinobatkan sebagai Rancangan Temu Bual Terbaik di Anugerah Televisyen Asia 2005 di Singapura kini disiarkan di Astro Prima.

Pada tahun 2007, setelah mengumumkan pengunduran diri dari AF, Aznil beralih ke pembikinan rancangan kanak-kanak Tom Tom Bak untuk Astro Ceria.

Pada tahun 2009, Aznil digandingkan bersama Din Beramboi sebagai pasangan juruhebah terbaru rancangan Riuh Pagi di Era FM, sebagai satu langkah penstrukturan semula stesen radio berkenaan yang berhadapan dengan kemerosotan jumlah pendengar kepada pesaing terdekatnya, Hot FM.

Pada tahun yang sama, filem Cicakman 2 - Planet Hitam ditayangkan di pawagam, Aznil kembali melakonkan watak Profesor Klon.

Beliau bersama-sama Suhaimi Sulaiman dan Dangsuria Zainuddin menjadi juri rancangan realiti TV terbitan Astro, On Air, iaitu sebuah rancangan realiti TV yang diwujudkan bagi mencari bakat baharu dalam bidang penyiaran. 

Hafizul Kamal, Hefny Sahad, Dahlia Shazwan merupakan antara peserta yang dicungkil menerusi On Air, sekaligus melancarkan kerjaya penyiaran mereka.

Pada Januari 2015, beliau terbang ke Los Angeles, California, Amerika Syarikat atas jemputan NBC Universal untuk acara International Press Junket yang bertujuan memperkenalkan program musim baharu seperti Live From Red Carpet, The Kardashians dan Fashion Police. Malah ketika di sana beliau juga berkesempatan menghadiri acara Anugerah Golden Globe. 

Pada 22 Februari, beliau dijemput oleh HBO Asia bagi menjayakan acara permaidani merah Anugerah Akademi ke-87 yang diadakan di Hollywood.

Pada 30 September 2015, Aznil menamatkan kontrak 10 tahun bersama ASTRO, sambil menyatakan beliau kini pengacara bebas. 

Beliau yang berkhidmat sebagai naib presiden bahagian pembangunan bakat Astro, mengakui rindu untuk muncul kembali di TV3  dan RTM.

Pada Februari 2016, Aznil sekali lagi terbang ke LA bagi menjayakan acara permaidani merah Anugerah Akademi ke-88.

Pada April 2017, Aznil telah dipilih sebagai juri Maharaja Lawak Mega 2017 bagi menggantikan personaliti TV Singapura, Najip Ali yang digugurkan sebagai juri tetap berikutan kontroversi persenda Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dalam rancangan TV negara itu, Ok Chope! yang disiarkan pada 29 Mac 2017, mengundang kemarahan rakyat.


Bidang Muzik

Aznil melancarkan album sulungnya, Macam-Macam di bawah syarikat rakaman Pony Canyon. 

Album yang dikeluarkan pada 31 Disember 1996 mengandungi 10 lagu, "Jumpa Di Sana" ialah single pertama album ini, lagu "Zakia" dendangan asal Ahmad Albar turut dimuatkan dalam album ini.

Pada 13 Ogos 2008, beliau melancarkan EP pertamanya, EP terbitan KRU Studios yang memuatkan empat buah lagu. 

Tiga daripadanya adalah ciptaan komposer terkenal Edry Abdul Halim berjudul "Jangan Cepat Marah", "Profesor Klon" dan "Teramat Sangat".

Lagu "Teramat Sangat" dimuatkan dalam album runut filem Duyung, lagu "Profesor Klon" dimuatkan dalam album runut bunyi filem Cicakman lakonan Aznil.

Album ini juga memuatkan lagu "Toyol" nyanyian asal Allahyarham Sudirman Hj Arshad yang diubahsuai susunan muziknya agar menjadi lebih rancak.


Bidang Televisyen dan Filem

Pada 1997, beliau mengarahkan siri televisyen pertamanya yang bertajuk Si Lembik yang dibintangi oleh Liyana Jasmay dan bersiaran di TV3.

Aznil mencuba nasib sebagai pengarah filem  apabila beliau mengarahkan filem pertamanya, Aku No. 1 yang turut menyaksikan lakonan beliau bersama Azwan Ali. 

Filem ini dikeluarkan pada 19 Ogos 2004 dan menjadi kejayaan komersial, filem terbitan Boommax Sdn. Bhd. itu berjaya mengutip RM1 juta hasil jualan tiketnya.

Beliau sebelum ini sudah terlibat dalam lakonan filem Sama Tak Serupa pada 1995.

Aznil tampil di layar perak sekali lagi, sebagai watak jahat Prof Klon dalam filem Cicak-Man  yang ditayangkan pada 2006.

Sempena perayaan Aidilfitri pada tahun itu, beliau menyumbang suara kepada Rodney Copperbottom dalam alih suara bahasa Malaysia bagi filem Robots.

Beliau juga menyumbangkan suaranya untuk watak Tuan Vilus dalam filem animasi pengembaraan sukan 2013, Bola Kampung The Movie yang berdasarkan daripada siri animasi dengan judul sama terbitan Animasia Studios.

Beliau juga menjayakan peranan undangan sebagai pengacara TV dalam filem romantik, Makrifat Cinta arahan Kamal G lakonan Syamsul Yusof, Nora Danish dan Puteri Balqis.


Bidang Perniagaan

Pada 30 Mei 2016, beliau melancarkan produk penjagaan wajah dengan jenama Anell by Aznil Nawawi. 

Produk tersebut terdiri daripada sabun pencuci muka, penyegar, krim pelembab siang dan malam, beliau juga memiliki 40 peratus pemilikan dalam penghasilan produk tersebut.Sumber Rujukan

ms.wikipedia.org

Show Comments

Copyright © 2021

Bisnissatu.com