Buat Akun Sekarang

Silahkan Download Aplikasi Melalui Link Unduhan Dibawah Ini Ya Boosku!!! 

DOWNLOAD APK DISINI

Biodata Zainurdin Ismail, Berapa Umur, Gambar Adik Beradik

Bisnissatu.com - Biodata Penuh Zainurdin Ismail, Profil, Berat dan Ketinggian, Fakta, Agama dan Keluarga Zainurdin Ismail.

Pada artikel kali ini, kami akan berkongsi mengenai biodata penuh Zainurdin Ismail. Artikel ini bertujuan agar anda mengetahui dengan lebih dekat mengenai Zainurdin Ismail.


Biodata Zainurdin Ismail

Siapakah Zainurdin Ismail, Tarikh Lahir Zainurdin Ismail, Berapa Umur Zainurdin Ismail, Adik Beradik Zainurdin Ismail dan Gambar Terkini Zainurdin Ismail.

Zainurdin Ismail (18 Ogos 1937 - 22 April 2010) adalah seorang pelakon drama terkenal di Malaysia.

Beliau seangkatan dengan Azean Irdawaty, Asmahani Hussein, Razali Buyong, Sidek Hussain, Wan Noraini dan Datuk Ismail Hudson. Anak bongsunya Dang Suria merupakan seorang pengacara yang terkenal. 

Ketika aktif dulu, Zainurdin banyak berlakon dalam drama terbitan RTM, antaranya Daerah Kelabu, Cermin Yang Retak. Beliau juga pernah membintangi filem Ceritaku Ceritamu arahan Datin Saadiah. 

Filem terakhir dibintangi beliau adalah Lembing Awang Pulang Ke Dayang. Beliau telah mengalami koma selama 41 hari di Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) sebelum disahkan meninggal dunia kira-kira jam 4.50 pagi 22 April 2010 akibat komplikasi 'sepsis dengan gagal pelbagai organ'.

Jenazah Zainurdin dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam, Seksyen 9, Kota Damansara selepas solat Zuhur.


Sumber Rujukan

Show Comments

Copyright © 2021

Bisnissatu.com