Ukuran Paku • Dalam Inci, Paling Kecil dan Paling Panjang

Bisnissatu.com - Ukuran Paku • Dalam Inci, Paling Kecil dan Paling Panjang

Ukuran Paku • Dalam Inci, Paling Kecil dan Paling Panjang

Tukul dan paku, seperti selai dan roti, ia merupakan pasangan yang tidak boleh dipisahkan. Ia mesti digunakan secara bersamaan agar berkesan.

Cara menggunakan tukul dan paku memang kelihatan mudah. Namun, adakah anda tahu paku ukuran berapa yang sesuai untuk pekerjaan anda?

Sama seperti tukul, memerlukan sedikit pengetahuan untuk menggunakannya supaya berkesan. Paku mempunyai kegunaannya sendiri, boleh betul dan salah. 

Jenis paku yang betul mempunyai kekuatan, saiz dan ciri reka bentuk yang sesuai untuk pekerjaan yang sedang anda jalankan.

Manakala jenis paku yang salah boleh mengakibatkan paku bengkok atau patah bahkan menyebabkan kerosakan pada papan kayu maupun dinding simen.


Ukuran Paku Dalam Inci

Apabila anda ingin membeli paku, anda akan ditanyai... Berapa inci yang mahu anda beli?

Hal ini bergantung pada pekerjaan yang anda lakukan. Kadang kala hanya memerlukan paku yang berukuran pendek, kadang-kadang juga memerlukan paku yang berukuran panjang.

Untuk menghitung panjang paku, umumnya digunakan istilah "Inci". Sebenarnya, bagaimana cara menghitung inci ini? dan 1 inci itu berapa sentimeter? 

Ukuran paku dalam inci

1 inci ini sama dengan 2,54 sentimeter. Biasanya ia dibulatkan menjadi 2,5 sentimeter.


Berapa Ukuran Paku?

Seperti yang kita ketahui, paku mempunyai jenis dan kegunaan yang berbeza-beza. 

Jenis paku dan kegunaan yang berbeza ini menjadikannya mempunyai ukuran yang bermacam-macam pula.

Biasanya, ukuran paku ini boleh dipanggil "CM" (sentimeter), boleh juga dipanggil "Inci". Misalnya, paku 1/2 Inci, 1 inci, 2 inci dan seterusnya.


Paku Ukuran 1 CM

Ukuran paku yang paling kecil ialah 1 sentimeter. Jenis paku yang berukuran 1 cm ialah paku tekan atau thumb tacks. 

Paku ini biasanya terbuat daripada besi yang dilapisi warna krom mengkilat, Ia digunakan untuk melekatkan objek ke dinding atau papan dan dilekatkan dengan tangan bukan dengan alat tukul, biasanya dengan ibu jari (thumb).


Paku Ukuran 1/2 Inci

Selanjutnya ialah paku berukuran 1/2 inci (setengah inci). Paku yang berukuran kecil seperti ini ialah paku upholstery atau paku hiasan sofa. 

Ukuran paku yang paling kecil

Paku upholstery ini mempunyai bentuk yang hampir serupa dengan paku tekan atau thumb tacks.

Hanya sahaja, paku ini mempunyai bentuk dan warna yang sedikit lebih indah. Seperti namanya "paku hiasan sofa", tentunya paku ini memiliki fungsi utama sebagai hiasan.

Selain upholstery, juga ada paku "ecucheon pin". Paku ini biasanya digunakan pada list ternit atau siling rumah. Ukurannya seperti halnya paku upholstery iaitu 1/2 inci.


Paku Ukuran 1, 2, 3 dan 6 Inci

Paku 1 inci atau 2,5 sentimeter.

Kebanyakannya, paku yang berfungsi sebagai bahan utama dalam bidang binaan berukuran mulai dari 1 inci.

Misalnya paku kayu, paku simen, paku papan lapis dan lain-lain. Paku jenis ini biasanya digunakan untuk melekatkan bahan yang agak tebal.

Paku 2 inci, paku yang berukuran mulai dari 2 inci ini ialah paku simen hitam. Berbeza dengan paku simen putih yang berukuran mulai dari 1 inci hingga 5 inci. Ukuran terbesar paku simen hitam ini hanya 3 inci sahaja.


Ukuran Paku Paling Kecil

Seperti yang dijelaskan di atas, paku tekan atau thumb tacks merupakan jenis paku yang paling kecil.

Ukuran paku paling kecil

Paku ini memiliki panjang 1 sentimeter sahaja, sehingga anda tidak perlu menggunakan alat tukul untuk melekatkan paku ini.

Cukup gunakan ibu jari sahaja.

Selain paku thumb tacks, juga ada paku upholstery dan ecucheon pin yang sama-sama berukuran kecil, namun agak sedikit lebih panjang.

Kedua-dua jenis paku ini mempunyai panjang 1/2 inci atau 1,27 sentimeter.


Ukuran Paku Paling Panjang

Ukuran paku paling panjang

Sebelumnya, kita sudah mengetahui ukuran paku yang paling kecil. Sekarang kita akan membahas ukuran paku yang paling panjang.

Ukuran paku yang paling panjang ialah 6 inci (ada juga yang lebih dari 6 inci). Jenis paku yang memiliki panjang seperti ini ialah paku besi, paku simen, paku siam, paku payung (bumbung) dan masih banyak lagi.

***


Demikianlah artikel mengenai ukuran paku, ukuran dalam inci, paku yang paling pendek serta paku yang paling panjang.

Semoga artikel ini bermanfaat untuk kita semua...


Sumber Rujukan

https://ms.m.wikipedia.org/wiki/Paku

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Nail_(fastener)

http://ruangrindu-teman.blogspot.com/2012/12/paku-pengukuran.html


Show Comments

Copyright © 2021

Bisnissatu.com