Selain Anai-anai, Kenali Beberapa Haiwan Pemakan Kayu Berikut!

Bisnissatu.com - Selain Anai-anai, Kenali Beberapa Haiwan Pemakan Kayu Berikut!

Haiwan pemakan kayu

Memilih perabot kayu mempunyai banyak pertimbangan, terutamanya isu perawatannya. 

Sebab, kayu adalah bahan semula jadi yang mudah sekali mengalami perubahan. Bermula dari masalah berkulat, berlumut, lapuk, merekah, hingga dimakan anai-anai.

Untuk mengelakkan beberapa masalah ini, biasanya tukang kayu akan menyalutnya dengan lapisan kimia khas.

Namun, masalah yang sering membimbangkan ialah anai-anai. Kerana, amat sukar untuk membersihkan perabot yang telah dimakan anai-anai.

Sebenarnya bukan anai-anai sahaja yang suka memakan kayu. Terdapat beberapa haiwan pemakan kayu lain yang boleh memakan perabot atau perkakas yang diperbuat daripada kayu.


Haiwan Pemakan Kayu

Selain anai-anai, haiwan apa sahaja yang memakan kayu? Semak maklumat berikut hanya di Bisnissatu.com, yuk!


1. Kumbang Perabot, Serangga Yang Kecil Dan Nipis

Haiwan pemakan kayu

Haiwan pemakan kayu yang akan kita bincangkan ialah kumbang perabot atau juga dikenali sebagai kumbang serbuk kayu. Kerana, haiwan pemakan kayu ini boleh membuat kayu menjadi serbuk.

Haiwan yang satu ini berwarna coklat, berukuran kecil dan kurus. Saiz badannya hanya sehingga 7 mm.

Walaupun kumbang perabot ini berukuran kecil, jangan memandang rendah haiwan yang satu ini. Sebab kayu padu dan keras pun boleh berlubang disebabkan haiwan yang satu ini.


2. Lebah Kayu Yang Suka Membuat Lubang Pada Kayu

Haiwan pemakan kayu

Satu lagi haiwan pemakan kayu ialah lebah kayu atau lebah tukang. Lebah kayu ini berukuran agak besar dan mempunyai rambut hitam.

Haiwan ini gemar membuat lubang pada kayu untuk membuat sarang. Mereka akan bertelur di dalam lubang kayu yang telah mereka buat.

Biasanya, haiwan pemakan kayu ini menyukai rangka bumbung rumah. Tanda bumbung rumah diserang serangga ini ialah kemunculan lubang berukuran 7 hingga 10 mm pada permukaan kayu.


3. Kumbang Pengorek Kayu, Yang Mempunyai Moncong Yang Kuat

Haiwan pemakan kayu

Haiwan pemakan kayu terakhir yang akan dibincangkan ialah kumbang pengorek kayu. Kumbang ini dipanggil pengorek kayu kerana muncungnya mempunyai kuasa yang sangat kuat sehingga boleh membuat lubang pada kayu.

Kumbang dewasa mempunyai badan berwarna coklat kemerahan dan berukuran 2.5-5 mm. Mereka akan memasukkan telur ke dalam lubang yang telah dibuat.

Apabila telur menetas, larva berwarna putih susu akan muncul. Larva akan tinggal di dalam kayu selama enam bulan hingga setahun. 

Kemudian pada musim panas, mereka akan keluar dengan menebuk lubang di dalam kayu tempat mereka hidup sebelumnya.


Bagaimana Melindungi Kayu daripada Serangan Haiwan Pemakan Kayu

Untuk melindungi perabot atau perkakas kayu daripada haiwan pemakan kayu, adalah idea yang baik untuk melakukan perkara berikut:

1. Untuk mengelakkan serangan haiwan pemakan kayu, perkara yang mesti diambil ialah mengelakkan keadaan kayu yang lembap dan basah. Kerana haiwan pemakan kayu sangat menyukai keadaan lembap pada kayu.

2. Masukkan racun serangga ke dalam lubang yang telah ditebuk oleh haiwan pemakan kayu tersebut. Kemudian tutup celah supaya haiwan tidak lari.

3. Pada haiwan pemakan kayu seperti teter, cukup sekadar sapukan racun serangga khas seperti racun insecticide 100 EC pada permukaan kayu. Kemudian salut dengan lapisan finishing di akhirnya.


Itulah beberapa maklumat tentang haiwan pemakan kayu. Semoga maklumat ini berguna dan dapat mengelakkan perabot dan perkakas kayu di rumah anda daripada diserang oleh haiwan pemakan kayu ini...

***


Sumber Rujukan

https://www.popmama.com/life/home-and-living/sittah-husnul-khotimah/selain-rayap-ketahui-beberapa-binatang-pemakan-kayu

Show Comments

Copyright © 2021

Bisnissatu.com